Zorgverzekeraars beschikken over voldoende reserves, zegt Minister Schippers

Zorgverzekeraars beschikken over voldoende reserves, zegt Minister Schippers. Vorig jaar zetten zorgverzekeraars gezamenlijk 2 miljard euro aan reserves in om de zorgpremies enigszins betaalbaar te houden. Minister Schippers van Volksgezondheid stelt dat zorgverzekeraars dit jaar eenzelfde bedrag kunnen inzetten.

De Nederlandsche Bank eist voor de basisdekking een minimale buffer van 6,3 miljard euro. Momenteel is deze financiële buffer voor de basisdekking 9,9 miljard euro. Daarom zou er in theorie genoeg ruimte moeten zijn om te kunnen inspelen op onverwachte kosten in de zorg. Ook wanneer er in 2017 2 miljard euro uit de reserves moet worden betaald om de stijging van zorgpremies tegen te gaan.

Tweede kamer
Dat verklaarde Minister Schippers in de Tweede Kamer. De stijging van de zorgpremie is onverwacht te noemen. Zorgverzekeraar DSW was de eerste die bekend maakte haar premies met 9,25 euro per maand te verhogen. Dit was een opvallende wending omdat tijdens Prinsjesdag bekend werd gemaakt dat de premies in de zorg slechts 3,50 euro per maand zouden stijgen.

Diverse zorgverzekeraars hebben aangegeven dat zij de stijgende zorgkosten niet jaarlijks kunnen blijven compenseren. De beschikbare financiële reserves zijn namelijk niet oneindig. DSW legt in 2017 bijvoorbeeld 94 euro per verzekerde weg om de zorgkosten betaalbaar te houden voor de consument.

Minister Schippers wil nog geen conclusies trekken na de bekendmaking van de premie van DSW. Andere grote zorgverzekeraars zoals Menzis, VGZ, Achmea en CZ; moeten de hoogte van de premies allemaal nog bekendmaken. Hiervoor hebben zij de tijd tot 19 november.

Zorgtoeslag
Consumenten met een laag inkomen zullen weinig merken van de stijgende premies. Zij zullen door middel van de zorgtoeslag een hogere tegemoetkoming ontvangen. Mensen met een gemiddeld of hoger inkomen zullen deze zorgtoeslag niet ontvangen, waardoor zij er dus financieel op achteruit zullen gaan. Minister van Financiën; Jeroen Dijsselbloem, stelt dat het kabinet het verlies van koopkracht van midden en hoge inkomens niet wil compenseren als de premies voor de zorgverzekering 2017 daadwerkelijk met 10 euro per maand stijgen.